Column Move(b)right: Hoe gezond is jouw bedrijf?

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2024


Fotografie: Susan Taks

Het eerste waaraan je bij deze titel waarschijnlijk dacht, is de financiële gezondheid van je bedrijf. Deze column gaat wel over kapitaal, maar dan het belangrijkste kapitaal dat een bedrijf heeft, namelijk jouw medewerkers. En dan met name de gezondheid van je medewerkers!

Zonder investeren geen gezond kapitaal

Investeren in en het bevorderen van een gezonde leefstijl binnen een bedrijf levert tal van voordelen op. Medewerkers die een gezonde leefstijl hanteren, zijn doorgaans productiever, minder vaak ziek en hebben een hoger energieniveau. Dit resulteert voor het bedrijf in minder ziekteverzuim, een hogere productiviteit en een verbeterde werksfeer.

Een effectieve manier om een gezonde leefstijl te stimuleren, is door het aanbieden van gezondheids- of vitaliteitsprogramma's of -cursussen. Deze kunnen variëren van sportactiviteiten, zoals bedrijfssportteams of fitnessabonnementen, tot workshops of cursussen over voeding, stressmanagement of mentale fitheid. Ook het creëren van een werkomgeving die beweging en gezonde keuzes aanmoedigt, zoals sta-bureaus, gezonde kantineopties en wandelvergaderingen, kan een groot verschil maken. Het gaat om een totale aanpak. Bedrijfsfruit of -groente is leuk, maar zal los staand weinig zoden aan de dijk zetten.

Daarnaast speelt de bedrijfscultuur een cruciale rol. Een cultuur waarin gezondheid en welzijn centraal staan, moedigt werknemers aan om gezonde keuzes te maken. Dit kan worden bevorderd door management dat het goede voorbeeld geeft, open communiceert over het belang van welzijn en vertrouwen uitstraalt. Flexibele werkregelingen aanbieden, waardoor werknemers beter in staat zijn om werk en privéleven in balans te houden, vermindert stress en verhoogt de algemene tevredenheid en betrokkenheid.

Investeren in een gezonde leefstijl van medewerkers leidt tot gezonder, gelukkiger en meer gemotiveerd personeel. Bedrijven die prioriteit geven aan de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers, creëren een win-win situatie waarin iedereen floreert.

Om maar in financiële termen te blijven: Health is an investment, not an expense!


Gezonde groet,

Joyce van Biljouw, eigenaar Move(b)right Leefstijlcoaching

www.movebright.nl

joyce@movebright.nl
 

delen:

Noord-Limburg Business nr 4 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by