LWV: Krachten bundelen rond HR-themas

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2024


Vanessa van Rhee-Fleuren (HR Officer bij Neptunus) 

De sluiting van VDL Nedcar in 2023 bracht iets teweeg in Limburg: duizenden werknemers stonden plotseling op straat. Hoewel dit een grote klap was, bood het kansen om te innoveren in een krappe arbeidsmarkt vol uitdagingen. "Werkgevers wilden snel in contact komen met deze mensen", vertelt Huub Narinx, directeur van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV). "De vraag was alleen: hoe doen we dat?"

Tekst: Yara Purnot

Verbinding leggen

De urgente vraag vanuit werkgevers - hoe bereiken we de getroffen werknemers en vervullen we tegelijkertijd onze personeelsbehoeften? - leidde tot een gecoördineerde inspanning van VDL Nedcar, LEO Loopbaan en de LWV, in samenwerking met partners zoals VNO-NCW, UWV, MKB Limburg en de Techniek Coalitie. Dit resulteerde in een reeks activiteiten, waaronder workshops, job events en de ontwikkeling van het platform 'Arbeidsmarktplaats.eu'.Werkgevers kunnen zich daar op een authentieke manier presenteren. Door middel van video's en het concept #dag-jemeedraaien krijgen werkzoekenden een eerlijk kijkje achter de schermen.

"Het draait niet alleen om het vervullen van vacatures, maar ook om het bieden van ori?ntatiemogelijkheden en het verstrekken van informatie over het type werkgever dat je bent (zie video's). Dit is een krachtige manier om in contact te komen met werkzoekenden", zegt Ramon Niessen, directeur van LEO Loopbaan. Het besef dat ineens zoveel gekwalificeerde werknemers beschik-baar kwamen, zette een hele beweging in gang. En met succes: dagblad De Limburger liet onlangs weten dat slechts 750 van de 4.000 ontslagen werknemers een WW-uitkering hebben. "Fantastisch dat zoveel medewerkers een nieuwe baan hebben gevonden. Dat is vooral te danken aan de werkgevers, want die nemen de mensen in dienst!"


"Niet alleen het gelikte verhaaltje, maar ook de praktijk ervaren." - Jet, buschauffeur bij Taxibedrijf van Meurs (deelnemende werknemer)


Ramon Niessen

Snel handelen

LEO Loopbaan en de LWV hebben de aanpak gecoördineerd. "We wisten dat we snel moesten handelen om langdurige werkloosheid te voorkomen", vertelt Narinx. "Werkgevers moesten én wilden het initiatief nemen. De proactieve houding van de be-drijven heeft dan ook het verschil gemaakt. Werkgevers, groot compliment, jullie hebben dit gerealiseerd! Wij hebben alleen maar gefaciliteerd."

Community

De gezamenlijke inspanning gaat verder dan alleen het vinden van nieuwe banen voor de ontslagen werknemers. Het heeft geleid tot een waardevol netwerk van werkgevers. "Er is een soort community rond relevante HR-thema's aan het ontstaan", zegt Niessen. "En dat biedt mogelijkheden voor de toekomst; we zijn dus nog maar net begonnen!"
 

"Ik heb al de nodige banenmarkten bezocht en vind het tof dat er nu een initiatief komt waarbij gezegd wordt: We proberen het eens op een andere manier." - deelnemende werkgever


Huub Narinx

Innovatief karakter

Innovatie is de rode draad in de behoefte die werkgevers hebben. Binnen het majeure mobiliteitsproject VDL Nedcar stond het aantrekken en behouden van gemotiveerde medewerkers centraal. "Het platform www.arbeidsmarktplaats.eu is daar een spin-off van die we op verzoek van werkgevers voortzetten", aldus Narinx.

Op arbeidsmarktplaats.eu hoor je wat werkgevers daarover zeggen.

Na VDL Nedcar gaan we verder!

De voorbereiding om met het volgende HR-thema verzuim (of andersom gedacht: 'aanwezigheid') aan de slag te gaan is in volle gang. Ook daar is het doel meer impact te maken door te innoveren en iets toe te voegen aan dat wat er al is. Werkgevers bundelen de krachten om te innoveren op het gebied van in-, door- en uitstroom van medewerkers. Kortom, concreet samen aan de slag om te verbeteren en te vernieuwen op HR-gebied.

Intuïtief volgen het moet wel leuk blijven

We houden het luchtig en vrijblijvend! Er zullen thema's zijn die je aanspreken of juist niet. En er zijn tijden dat je meer of juist minder ruimte in je agenda hebt om aan innovatie te werken. Dat is allemaal begrijpelijk, normaal en prima.

 

Houd ons in de gaten

Houd ons in de gaten via www.lwv.nl of via de LinkedIn-pagina van de LWV en doe mee als er een thema voorbijkomt dat je aanspreekt. En ook daar geldt dat je kiest wat op dat moment bij je past! Je kijkt van een afstand mee, je brengt, je haalt of je trekt de kar; alles kan. Zo blijft het simpel, leuk en van toegevoegde waarde.
 

delen:

Noord-Limburg Business nr 4 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by