BS Morgen: De kracht van de dialoog

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2024

Ik zie dat ondernemers, medewerkers en organisaties vaak druk bezig zijn met de waan van de dag. Hierdoor blijft er weinig tijd over voor zelfverbetering, ontwikkeling en het zoeken naar reflectie en verdieping, zowel zakelijk als privé. Dit kan het ondernemen soms tot een uitdaging maken. Daarom organiseer ik voor het netwerk Ondernemers van Morgen regelmatig meetings voor ondernemers en ook voor medewerkers en organisaties waarbij bij de dialoog centraal staat!


Gesprekken tussen ondernemers zijn bijzonder waardevol. Ze bieden in relatief korte tijd een kijkje in de mens, de ondernemer en de organisatie. Deze gesprekken leveren inspirerende inzichten op over onder andere hun ambities, dromen en pijnpunten. En altijd - zonder uitzondering - ontstaat er een bijzondere en prettige sfeer wanneer ik de dialoog meetings modereer. Trots, passie, enthousiasme en bezieling komen naar boven; er heerst een gevoel van collectiviteit en saamhorigheid.

Dialoog biedt de kans om verbinding te maken, begrip te creëren en gezamenlijk tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen.

Het vraagt een actieve houding van alle deelnemers en bereidheid om echt naar elkaar te luisteren. Door ruimte te geven aan verschillende perspectieven kunnen we onze collectieve intelligentie benutten, wat leidt tot betere beslissingen en meer draagvlak voor veranderingen. Laten we deze waardevolle tool in ons dagelijks leven toepassen, zowel professioneel als privé!

Veel ondernemers en organisaties benutten de mogelijkheden van gezamenlijk denken en werken nog onvoldoende. Een belangrijke oorzaak hiervan is het onvermogen om goed om te gaan met de complexiteit van relaties tussen mensen. Bij samenwerken en samen denken draait alles om onze relatie met anderen. Veel mensen hebben echter moeite met de 'onderstroom' in deze relaties, terwijl die onderstroom vaak bepalend is. Bij elke menselijke interactie vindt het 'gesprek' plaats op drie niveaus: het zakelijke onderwerp van discussie, wat er zich afspeelt in mijn hoofd en wat er tussen de deelnemers gebeurt. Het eerste niveau bevindt zich in de bovenstroom, terwijl punt 2 en 3 in de onderstroom plaatsvinden. De uitdaging ligt in het (h)erkennen van de onderstroom, deze ruimte te geven en effectief te benutten.

'Dialoog' kan een waardevol instrument zijn op plekken waar samenwerking en relaties essentieel zijn, zoals in ons privéleven, binnen organisaties en bij maatschappelijke vraagstukken. Dialoog helpt ons niet alleen beter met elkaar te commu-niceren, maar ook om samen na te denken en onze collectieve intelligentie aan te wenden voor betere oplossingen.

Maar, hoe voeren we dan een goede dialoog? Gebrekkige communicatie ontstaat doordat we niet onderzoeken welke overtuigingen, aannames en angsten zorgen dat we niet goed naar elkaar luisteren. Daarvoor hebben we vaardigheden nodig die Ondernemers van Morgen biedt.

Meer weten?

Kom gerust eens kennis maken met ons netwerk Ondernemers van Morgen! En neem deel aan onze intervisietafels waarbij de kennismaking, kennis, ervaringen en verdieping centraal staan.


René Luijten | Marketing, Communicatie & Organisatie

Founder Netwerk Ondernemers van Morgen en Meet&Match Events

Passie voor ondernemen | organisator | inspirator | moderator | sparring partner

www.bsmorgen.nl
 

delen:

Noord-Limburg Business nr 4 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by