Venray Big Business: Platform Veilig Ondernemen Limburg wapent mkb tegen criminaliteit

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2024


Fotografie: Marcel Krijgsman


Mkb-ondernemers hebben niet altijd de tijd en de middelen om de (digitale) veiligheid van hun bedrijf te verbeteren. Maar wanneer het misgaat, kunnen de gevolgen enorm zijn. Platform Veilig Ondernemen Limburg biedt ondernemers voorlichting en praktische ondersteuning om zich meer weerbaar te maken.


Platform Veilig Ondernemen Limburg heeft als doel om onder mkb-ondernemers meer bewustwording te creëren voor de risico's die zij lopen. Zo geeft de stichting regelmatig presentaties en workshops over cybercrime en cyberweerbaarheid. "Op die manier proberen we bedrijven aan denken te zetten en het liefst in actie te laten komen", vertelt projectleider en adviseur lokale veiligheid Peter Cox. "We bieden onder andere een cyberscan, waarvoor PVO Limburg minimaal vijftig procent van de kosten voor diens rekening neemt. Voor deze scan komt een ethisch hacker langs om onderzoek te doen. Het bedrijf ontvangt vervolgens een rapport met aanknopingspunten."

Omdat niet alle kleine mkb-bedrijven een vaste IT-partner hebben, is PVO Limburg een proef gestart zodat deze ondernemers alsnog met de bevindingen van het rapport aan de slag kunnen. "Samen met IT-partner KEMBIT en VISTA college kunnen we een scholier onder professionele begeleiding van een IT-professional de punten in het rapport laten oppakken."

Drugscriminaliteit

Ook ondermijning is een vorm van criminaliteit waar ondernemers mee te maken kunnen krijgen. Peter: "Neem bijvoorbeeld de toenemende leegstand van vastgoed. Eigenaren van agrarische bedrijven zijn daardoor aantrekkelijk voor drugscriminelen die in dit vastgoed hun hennepkwekerij of drugslab willen onderbrengen. Limburg en Noord-Brabant zitten zelfs in de kopgroep wat betreft drugsproductie. Samen met diverse partners organiseren wij onder andere kleinschalige, lokale initiatieven zoals 'Aware'-bijeenkomsten in het buitengebied. Tijdens zo'n avond praten we ondernemers en inwoners bij over waar ze op moeten letten en wat ze zelf kunnen doen."

Veilig ondernemen

PVO Limburg draagt eveneens actief bij om de veiligheid van bedrijventerreinen en winkelgebieden te verbeteren door deel te nemen aan privaat-publieke samenwerkingen zoals de keurmerken Vei-lig Buitengebied en Veilig Ondernemen. "Bij winkelcentra en bedrijventerreinen lopen we samen met de gemeente, politie, brandweer, bewoners en ondernemers door het gebied om verbeterpunten aan te wijzen, zoals slechte verlichting, gaten in de weg of onoverzichtelijke verkeerssituaties door bermbegroeiing. Wij wijzen eveneens actief op de mogelijkheden die zij zelf hebben, zoals een collec-tief winkelverbod voor mensen die veel overlast geven. Ook kan winkelpersoneel via ons een safety awareness training volgen waarbij zij in een ochtend leren hoe ze veilig kunnen werken. Ze krijgen handvatten om bijvoorbeeld agressie in te dammen. Daarnaast verzorgen we gratis bedrijfsscans voor bedrijven in winkelgebieden, op bedrijventerrein en in agrarische gebieden."

Simpele stappen

Peter hoopt dat mkb-ondernemers die met hun veiligheid aan de slag willen, aankloppen bij PVO Limburg voor voorlichting, een eerste praktische stap of een gerichte oplossing. "Ondernemers zijn kwetsbaarder dan ze denken. Gelukkig kun je vaak al met een paar simpele stappen de veiligheid van je IT-infrastructuur en je bedrijfspand verbeteren."

Benieuwd wat je als ondernemer kunt doen tegen (digitale) criminaliteit? Bezoek de stand van PVO Limburg tijdens Venray Big Business. Kijk voor meer informatie op pvo-limburg.nl.
 

delen:

Noord-Limburg Business nr 4 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by