Dirckx Vastgoedonderhoud: Over twintig jaar ook schilders nodig

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2024

Eric Grim, Bram Ronken en Richard Cornelissen

Als onderneming in de bouwsector kun je je beklagen over de krapte op de arbeidsmarkt of er iets aan doen. Dirckx Vastgoedonderhoud creëert voor het heden een aantrekkelijk werkklimaat en investeert voor de toekomst in opleidingstrajecten om het schildersvak te waarborgen. "Het is best een investering, maar op de lange termijn zal het geld opleveren", verklaart directeur Richard Cornelissen. "Trouwens, over twintig jaar hebben we nog steeds schilders nodig, nietwaar?"

Tekst: Aart van der Haagen, Fotografie: Marcel Krijgsman


Die laatste boodschap geeft Dirckx Vastgoedonderhoud, al ruim vijftig jaar gevestigd in Sevenum en tegenwoordig ook in Helmond, ook mee aan klanten die hun bedenkingen uiten over het inzetten van een schilder-in-opleiding met een leermeester. Cornelissen: "Sommige mensen vrezen dat de kwaliteit daaronder zal lijden, maar dat is absoluut niet het geval. Er staat immers een ervaren vakman bij die het werkt controleert, bijstuurt en indien nodig corrigeert, daarom geven we er ook de volledige garantie op. We communiceren van tevoren open en eerlijk dat er een leerling aan de slag gaat, samen met een schilder die het ambacht door en door kent. Op de extra uren die dat in beslag neemt passen we een correctie toe, zodat de klant onder aan de streep een reële prijs betaalt. Staat de opdrachtgever er kritisch tegenover, dan brengen we onder de aandacht dat we wél mensen moeten blijven opleiden, want wie gaat er anders over twintig of dertig jaar onze huizen en bedrijfspanden schilderen? Wij hopen ook collegabedrijven te motiveren om goede opleidingstrajecten in te richten en de leerlingen naast eenvoudiger klussen als reinigen en schuren volop het mooie werk laten uitvoeren. Ze moeten per slot van rekening het hele vak leren én het leuk blijven vinden."

Monumenten

Bij Dirckx Vastgoedonderhoud zal de voldoening sowieso groot zijn, want het bedrijf kent naast regulier schilderwerk voor utiliteitsgebouwen en woonhuizen in het hogere segment een bijzonder specialisme: monumenten. "Een jaar of vier geleden besprak ik samen met mijn compagnon John Peeters hoe we onze onderneming toekomstbestendig zouden kunnen maken. Schaalvergroting vormde geen ideale optie, gezien de toen ook al moeilijke arbeidsmarkt. Uiteindelijk kozen we de richting van specialisatie en was de link met de monumentale sector snel gelegd, doordat we reeds een aantal uitermate vakbekwame schilders in dienst hadden. De ruimere marges in dit segment zorgen ervoor dat je minder strak bovenop de uren hoeft te zitten en je mensen de vrijheid kunt geven om kwaliteit en een stukje creativiteit in te brengen, met een resultaat waar ze achter staan. Weet je wat ik het mooist vind? Als ze met hun gezin ergens door een stadscentrum lopen, vol trots een gebouw aanwijzen en zeggen: "Daar heeft papa aan gewerkt." Zulke opdrachten en arbeidsomstandigheden maken het mak-kelijker om mensen aan boord te houden en nieuwe collega's aan te trekken. Zeker, als er morgen tien goede schilders met de juiste mentaliteit op de stoep staan neem ik ze allemaal aan, maar we zitten niet met een echt tekort. Een kwestie van het werk dat je aanneemt op je capaciteit afstemmen."
 



Vaste leermeester

Talenten kweken, daarbij komt volgens Cornelissen een stukje opleiding om de hoek kijken. "Dat verzorgen we zowel intern als in samenwerking met de Schildersvakopleiding Mierlo, een connectie die tot diep in de jaren negentig teruggaat. In goed onderling overleg vindt een zorgvuldige voorselectie plaats van welke leerlingen goed bij ons zouden passen, zowel in kwaliteit van werken als mentaliteit. Na een aantal introductieweken in de schoolbanken komen ze bij ons terecht en mogen ze het vak direct in de praktijk leren. Ze lopen dan ieder met een vaste leermeester mee, die de tijd krijgt om de jonge schilders-in-opleiding te begeleiden. Natuurlijk begint dat met reinigen en schuren, maar afhankelijk van de snelheid waarmee iemand zich ontwikkelt en de tips and tricks opvolgt komen daar steeds meer eervolle taken bij, tot en met aflakken. Wij proberen zoveel mogelijk ervaren schilders te enthousiasmeren om leermeester te worden, onder meer via cursussen bij de branchevereniging Koninklijke Onderhoud NL, waarvan mijn compagnon sectorvoorzitter is. E?n van onze uitvoerders heeft zich bijna zijn hele carrière lang met begeleiding beziggehouden. Nu fungeert hij als klankbord voor de leermeesters binnen ons team en dat wordt gewaardeerd. Trouwens, als je weet dat zo'n tachtig procent van de leerlingen die we opleiden hier vervolgens in dienst komt, dan mag je dat toch een mooie graadmeter noemen."

www.dirckxgroep.nl

 

De praktijkinstructeur: Eric Grim "Instroom is best goed"

Overal hoor je dat er een tekort ontstaat aan vak-mensen die met hun handen willen werken. Eric Grim, praktijkinstructeur bij de Schildersvakopleiding Mierlo, spreekt dat zeker niet tegen. Toch zegt hij: "De instroom is best goed. Natuurlijk kan deze altijd beter, maar de grootte van de klassen valt te vergelijken met de tijd dat ik zelf de opleiding volgde, in de jaren tachtig. In het komende schooljaar starten er vijftien leerlingen en dat vinden wij toch een heel mooi aantal. We proberen het vak al onder de aandacht te brengen via onze connecties met vmbo-scholen en zien dat de aantrekkingskracht vooral ligt in het feit dat het zichtwerk betreft, dat een tastbaar resultaat oplevert." Omdat je het natuurlijk vooral in de praktijk moet leren, betreft het een BBL-opleiding met een combinatie van vier dagen per week werken en één dag theorie. "Na twee jaar bereik je mbo niveau 2 en daarna kun je in een jaar tijd doorgroeien naar niveau 3. Tij-dens de dag op school brengen we de leerlingen van alles bij over chemische producten en hun eigenschappen en toepassingen, veiligheid tijdens het werk en een stukje ondernemerschap, met inzicht in prijsopbouw en dergelijke. In de praktijk moeten ze 24 zogeheten BPV-opdrach-ten in twee jaar tijd uitvoeren, die terugkomen op het examen. Dat gaat van een deur lakken en een profiel schilderen zonder af te plakken tot behangen en besnijden."

De samenwerking tussen Schildersvakopleiding Mierlo en Dirckx Vastgoedonderhoud in Sevenum en Helmond bestaat al vele jaren en levert met ingang van aanstaand schooljaar drie leer-werkplekken op. "Het contact verloopt altijd prettig en wij stellen het op prijs hoe het bedrijf investeert in onze leerlingen", zegt Grim. "Qua filosofie zitten we erg op één lijn. Naast het in-houdelijke aspect, met uitleg waarom iets moet gebeuren, gaat er aandacht uit naar een stukje discipline. Precies waar wij tijdens de opleiding ook op hameren. Dingen als op tijd komen, de juiste gereedschappen bij je hebben en goed communiceren met de klant in nette bewoordingen. Rob van Nies coördineert de begeleiding en de leerlingen lopen mee met de leermeesters. Ze worden echt klaargestoomd om op locatie bij klanten aan de slag te gaan." Grim vat de stijl van begeleiden samen als: "Consequent en 'streng' in de positieve zin des woords. Vanuit het regelmatige contact dat we met Dirckx onderhouden weten we dat onze leerlingen het er goed naar hun zin hebben en er na hun BBL-traject ook graag in dienst gaan. Die verhouding bedraagt binnen onze opleiding sowieso vrijwel tien op tien." Over Bram Ronken: "Een leuke, opgewekte jongen met enthousiasme voor het vak. Hij viel meteen op toen hij op een open dag naar mij toe kwam met de mededeling: 'Ik wil schilder worden.' Bram legt de lat voor zichzelf hoog en is zich vakinhoudelijk echt goed aan het ontwikkelen."




De leerling: Bram Ronken "Mooiste klus was station Voerendaal"

"Met een jaar of 10, 11 had ik al in mijn hoofd dat ik schilder wilde worden", klinkt het stellig uit de mond van Bram Ronken, inmiddels 18 en klaar om aan niveau 3 te beginnen bij de Schildersvakopleiding Mierlo. "Mijn vader werkt in de bouw en als kind hielp ik hem al vaak mee met klussen. Het leuke aan het vak van schilder vind ik de uitdaging om dingen die er niet meer zo goed uitzien weer zo mooi en strak mogelijk te maken. Monumenten, bijvoorbeeld. Wat dat betreft had ik geluk toen ik een jaar geleden bij Dirckx Vastgoedonderhoud terechtkwam, want al vrij snel daarna mochten we met drie, vier man aan de slag bij station Voerendaal. Voor mij echt de mooiste klus. Er heerst trouwens een goede sfeer tussen de collega's onderling. Tussen het harde werken door is er echt wel tijd om af en toe grapjes te maken en ondertussen leer ik veel, want ik krijg een heel goede begeleiding van mensen die veel van het vak af weten. Ik denk dat ik na mijn opleiding wel bij Dirckx blijf werken. In mijn omgeving ken ik enkele jongeren die dit vak ook wel leuk lijkt en die probeer ik er wat enthousiaster voor te maken. De opleiding bevalt me prima; eigenlijk precies zoals ik verwacht had. Toch blijft de praktijk natuurlijk het leukst."

 

delen:

Noord-Limburg Business nr 4 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by