Column Rob Presenteert: Durf jij het podium te pakken?

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2024

Als kind was ik al gefascineerd door het podium. Dat kwam omdat mijn vader tijdens de Vastelaovend optrad. Ik vond het geweldig om te zien hoe hij op het podium stond en plezier had met zijn vrienden en het publiek. Dat wilde ik ook! Echter, één negatieve ervaring bij mijn eerste spreekbeurt gooide roet in het eten en zorgde ervoor dat ik jarenlang alles wat met presenteren te maken had ontweek.

Eerste spreekbeurt

Toen ik in de vierde klas zat (nu groep 6), mocht ik mijn eerste spreekbeurt houden. Ik had er zin in. Ik wist ook meteen waarover mijn spreekbeurt moest gaan: Curaçao! Mijn tante woonde destijds op het eiland en dat vond ik als kind fascinerend.

Ik verzamelde informatie, schreef mijn tante een brief en vroeg haar om wat spulletjes op te sturen die ik dan kon laten zien. En zo geschiedde.

Ik was klaar voor mijn eerste spreekbeurt. Met kriebels in mijn buik begon ik. En toen ging het mis. Wat er precies gebeurde, weet ik niet meer, maar ik herinner me wel dat ik werd uitgelachen door klasgenootjes terwijl ik daar mijn verhaal stond te doen. Alle kriebels die ik vooraf voelde, veranderden in buikpijn. Ik bloosde en kreeg een enorm rood hoofd. Het liefste zakte ik door de grond en wilde ik weggaan.

In de daarop volgende pauze werd ik weer uitgelachen door diezelfde klasgenoten. Dat was de druppel. Ik liep weg van school.

Lang verhaal kort: Deze ervaring zorgde er bij mij voor dat ik spreken voor een groep het liefst vermeed. Elke vorm van presen-teren en voor een groep staan ging ik als het even kon uit de weg.

Het podium op

Toch won uiteindelijk de drang naar het podium het van mijn spreekangst. Ik verzamelde een groep vrienden om me heen en samen maakten we onze eerste act. Op mijn negentiende maakte ik uiteindelijk mijn debuut op het grote podium van Schouwburg Venray. Het ging goed. Het zelfvertrouwen groeide en uiteindelijk heb ik nog honderden keren het podium beklommen. Sterker nog, inmiddels heb ik van presenteren mijn beroep gemaakt. En daar ben ik nog steeds erg blij mee en ook erg trots op.

Je bent niet de enige

Vind jij het ook spannend of misschien wel eng om (jezelf) te presenteren? Weet dan dat je echt niet de enige bent!

Wil jij zelfverzekerder en krachtiger jouw verhaal kunnen doen? Wil jij interactie creëren tijdens jouw presentatie? Met een vleugje humor en luchtigheid jouw publiek meenemen in jouw verhaal? Tijdens mijn trainingen, workshops en coachtrajecten werken we samen aan het ontwikkelen van je eigen presentatiestijl. En als het jou lukt om authentiek en met passie je verhaal te vertellen dan is dat altijd goed.

Daarnaast help ik vanuit mijn rol als dagvoorzitter met het design en opbouw van jouw bijeenkomst, feest of seminar. Altijd met het doel om het publiek te boeien!
 

Rob van Lieshout

www.robpresenteert.nl
 

 

delen:

Noord-Limburg Business nr 3 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by