Column Movebright: Rookvrije en fittere medewerkers op de werkvloer

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2024


Fotografie: Susan Taks


De laatste jaren is er veel te doen geweest omtrent roken op het werk. Sinds 2020 is er een rookverbod en sinds 2022 zelfs een verbod op rookruimtes binnen een bedrijf. Ondanks deze maatregelen zijn er nog steeds medewerkers binnen bedrijven die blijven roken.

Waarom? Roken is en blijft een verslaving en alleen het minder makkelijk maken om te kunnen roken, zal een roker niet ervan weerhouden om koste wat kost te roken.

Maar wat betekent dat nu voor een bedrijf? Een roker is gemiddeld twintig dagen per jaar kwijt aan rookpauzes, een rokende werknemer kost een bedrijf gemiddeld 3000 euro per jaar extra en één op de vier zware rokers haalt de pensioenleeftijd niet.

Deze cijfers pleiten voor het opnemen van een rookbeleid in een gezondheids- of vitaliteitsbeleid en het bieden van een stopmogelijkheid voor medewerkers. Rookvrij en Fitter is een stoppen met rokenprogramma waarbij naast het stoppen met roken ook aandacht besteed wordt aan andere leefstijlaspecten zoals voeding en bewegen. Deelname aan dit programma en het stoppen met roken door de deelnemer leidt tot kostenreductie en een gezondere en fittere medewerker.

Uit cijfers blijkt daarnaast dat stoppen met roken met daarbij gedragsmatige ondersteuning de kans op slagen van de stoppoging bijna acht keer vergroot (35-40%) ten opzichte van een eigen stoppoging zonder hulpmiddelen (5%).

De kosten voor het implementeren van het programma Rookvrij en Fitter binnen het bedrijf kunnen laag gehouden worden. Het programma wordt vanuit de basisverzekering zorg vergoed (mits de medewerker nog geen stoppoging onder begeleiding gedaan heeft in 2024). Het programma kan zowel in groepsverband als individueel gegeven worden.

Maken wij samen jouw bedrijf/onderneming Rookvrij en Fitter in 2024? Mail of bel voor meer informatie: joyce@movebright.nl of 06-39144573.


Gezonde groet,

Joyce van Biljouw, eigenaar Move(b)right

www.movebright.nl

delen:

Noord-Limburg Business nr 3 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by