BS Morgen: De mens achter de ondernemer!

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2024

Je hebt waarschijnlijk al ervaren hoe speciaal het is om echt een verbinding te voelen met iemand anders. Het gevoel van volledige betrokkenheid, alsof je in dat moment wordt opgezogen. Het één zijn met een ander (mens, dier, natuur, enz.). Is het echter wel gepast om echt een sterke verbinding aan te gaan, vooral in een professionele context? Wat zullen anderen ervan denken of zeggen?


Het oprecht verbinden met iemand anders vereist bepaalde fundamentele elementen: gelijkwaardigheid, oordeelsvrijheid, diepgang en het kunnen stellen van grenzen. Naar mijn mening is echt verbinden dus niet hetzelfde als wat veel ondernemers beschouwen als 'netwerken', waar-bij je vaak in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk mensen probeert te bereiken zonder echte verbinding te maken. Is dat echt wat je wilt?

Tips

Graag deel ik vijf tips die je zullen helpen om oprecht een verbinding met iemand anders aan te gaan. Om iets blijvends te creëren, moet je een onvergetelijke ervaring achterlaten.

1. Luister actief

Als mensen gaan onze gedachten vaak sneller dan de woorden die we uitspreken. Tijdens het luisteren betekent dit vaak dat onze hersenen zich eigenlijk driekwart van de tijd vervelen en we dus niet echt luisteren. Als je kunt leren om echt actief te luisteren naar de persoon met wie je praat en oprechte interesse toont in wat ze te zeggen hebben (je richt je op hen in plaats van op jezelf, je geeft meer dan je ontvangt, je reageert door herhaling van een woord of door verdiepende vragen te stellen, enz.), zullen ze niet anders kunnen dan een verbinding met jou maken.

2. Wees enthousiast en gepassioneerd

Het is onmiskenbaar dat enthousiasme en passie aanstekelijk werken. Mensen willen met mensen omgaan die gedreven zijn en plezier en vreugde halen uit wat ze doen. Dit betekent dus dat je betrokken bent bij dingen die je echt geweldig vindt. In plaats van te praten over dingen die je moeilijk vindt, kun je beter tijd besteden aan zaken waar je helemaal in opgaat en waar je wild enthousiast over bent. Wees open en kwetsbaar, want dat is belangrijk in elke interpersoonlijke verbinding.

3. Wees altijd oprecht en jezelf

Sommige mensen hebben de neiging zich anders voor te doen wanneer ze bij anderen zijn. Het nadeel hiervan is dat anderen dat zullen opmerken, en dan wordt het heel moeilijk om een echte verbinding te maken. De meeste mensen hebben namelijk een soort 'bullshit'-radar. Hoe meer je gewoon open en kwetsbaar bent en jezelf laat zien zoals je echt bent (met al je positieve en minder positieve kanten), hoe makkelijker het zal zijn om op een dieper niveau verbinding te maken. Wanneer je oprecht jezelf bent, trek je ook dit type mensen aan.

4. Zie iedereen als een vriend die je nog nooit hebt ontmoet

Bij echte goede vrienden zijn we meer geneigd om te luisteren, te helpen, advies te geven, een introductie te doen, enz. We doen geen moeite om het gesprek te domineren, zijn niet opschepperig en zullen zeker niet alleen maar nemen (dat houdt toch niet lang stand!). Eigenlijk is het vrij eenvoudig: voordat je iemand aanspreekt, stel je jezelf de vraag hoe je een goede vriend in die situatie zou benaderen.

5. Spreek over waarom je iets doet, niet over wat je doet

Mensen zijn in mindere mate geïnteresseerd in je handelingen, maar eerder in de reden erachter. Hoe beter je jouw redenen met anderen kunt delen, des te dieper zal de verbinding zijn.


René Luijten, Business Sociëteit Morgen

Groei en ontwikkeling van ondernemers, medewerkers en organisaties.

www.bsmorgen.nl
 

delen:

Noord-Limburg Business nr 3 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by