Innovatie: Iedere ondernemer zou 1x per jaar met LIOF om tafel moeten

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2024

Nicole Kleuskens, business developer bij LIOF.
 

LIOF is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg en ondersteunt innovatieve ondernemers met advies, netwerk en financiering. Maar wat betekent dat concreet? Wat is een regionale ontwikkelingsmaatschappij? En wanneer ben je innovatief? Nicole Kleuskens, business developer bij LIOF en Ruben Nabben, investment manager en teamleider MKB bij LIOF leggen het uit.

Je idee op een bierviltje

Nicole werkt sinds 2022 bij LIOF en helpt ondernemers bij de ontwikkeling van een idee of innovatie. "Vaak komen er allerlei vragen naar boven in de ideefase. Want hoe vertaal je een idee naar een innovatief product of concept? Een mooie stap is het beschrijven van je vinding op een bierviltje. Hierdoor word je gedwongen kort en bondig weer te geven wat jouw idee onderscheidend maakt, in welke behoefte het voorziet welk (maatschappelijk) probleem het oplost en voor wie het interessant is. We passen deze methode toe met ondernemers om een eerste idee of conceptfase te verduidelijken. De bierviltje aanpak blijkt heel waardevol voor ondernemers. Ze zetten in deze eerste fase belangrijke stappen om de haalbaarheid van hun idee te toetsen." LIOF heeft diverse financiële mogelijkheden om die haalbaarheid vervolgens nader te onderzoeken. Zo zijn er subsidies beschikbaar vanuit de programma's Limburg-Toekomstbestendig, LimburgToerisme en vanuit andere regelingen. De business developers kunnen ondernemers adviseren over de meest geschikte subsidiemogelijkheid en kunnen ook helpen met kennis en netwerk, als een subsidie niet aan de orde is.

Ook voor het gevestigd mkb

Wanneer dat idee levensvatbaar blijkt, staan er mensen klaar die meekijken met het businessplan. Is dit compleet, kloppend en geschikt voor een financieringsaanvraag? Ruben vertelt: "Meestal neemt een investment manager het stokje hierna over van een business developer. Maar het komt ook voor dat een ondernemer pas in dit stadium met LIOF in contact komt en een gerichte financieringsvraag heeft. Bijvoorbeeld om de ontwikkeling van een idee naar de markt mogelijk te maken. Dan informeren wij de ondernemer over de financieringsmogelijkheden. Wij hebben zelf fondsen met verschillende soorten financiering; een lening of aandelenkapitaal. Maar wij adviseren ook over mogelijkheden van co-financiers. Belangrijk in het hele traject is dat het idee of de innovatie een oplossing biedt voor een maatschappelijke uitdaging. We kijken niet alleen naar het economisch perspectief maar (vooral) ook naar de maatschappelijke impact die de innovatie maakt."

Ook de gevestigde mkb'er kan bij LIOF terecht. Of het nu gaat om financiering voor groei, een overname of verduurzaming maar ook als het gaat om exportambities. Want dat is de 'derde tak van sport'. Ondernemers op weg helpen met hun exportambities. Via een uitgebreid netwerk worden ondernemers in contact gebracht met nuttige contacten in het buitenland: bedrijven, onderzoeksinstituten, handelspartners, noem het maar op. In het buitenland gelden soms andere spelregels dan hier, bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving. Ook daarmee helpt LIOF hen op weg. "Een collega van me zegt wel eens: 'Iedere ondernemer zou 1x per jaar met LIOF om tafel moeten. Er is altijd wel een vraag waarbij wij kunnen helpen'. En dat on-derschrijf ik van harte", aldus Ruben.


Een regionale ontwikkelingsmaatschappij (ROM) zorgt van oudsher voor de versterking van de economische structuur en duurzame groei van een regio. In Nederland zijn in totaal negen regionale ontwikkelingsmaatschappijen actief en daarmee vertegenwoordigen ze alle provincies. LIOF werkt voor Limburg en is een naamloze vennootschap met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Provincie Limburg als aandeelhouders.

Ruben Nabben, investment manager en teamleider MKB bij LIOF.


Welke ondernemers gingen jou voor?

Jaarlijks worden meer dan 300 ondernemers op weg geholpen door LIOF. Enkele voorbeelden kort uitgelicht:

Innoveren Human Material Loop

Human Material Loop is een startup die menselijk haarafval gebruikt als grondstof voor een soort garen om er vervolgens textielproducten van te maken. Het is het eerste bedrijf dat een technologie heeft ontwikkeld om deze vorm van 'biomassa' te benutten. In het voorjaar van 2024 wonnen zij de Limburgse Circulaire Innovatie Top 20. Voor de ontwikkeling van meerdere samples van synthetische garens ontving Human Material Loop innovatiesubsidie van LIOF. Met de stapelvezeltechnologie wil de startup onderzoeken of het mogelijk is om garen te maken door het combineren van kortere haarvezels als alternatief voor wol en polyester.

Lees het verhaal op: liof.nl/over-liof/testimonials


Investeren Ceriter B.V.

Ceriter richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van een slimme inlegzool, de Stride One. De Stride One detecteert een afwijkend gangpatroon en genereert aangepaste audiofeedback via een smartphone om Freezing of Gait (FoG) bij patiënten met Parkinson te vermijden of corrigeren. Dit is belangrijk, aangezien Parkinson patiënten door FoG gemakkelijk ten val kunnen komen met alle risico's van dien. LIOF ondersteunde bij de ontwikkeling van het eerste prototype via het programma Lim-burgToekomstbestendig en stapte daarna in met een lening uit het Limburg Startup Capital Fund (LSCF) om het 'slimme zooltje' op de markt te brengen.

Lees het verhaal op: liof.nl/over-liof/testimonials


Internationaliseren Compoform

Compoform is producent van extreem licht en volledig recyclebaar sandwichmateriaal. De Limburgse dochteronderneming van Giant Leap Composites wil duurzaamheid binnen deze branches een boost geven en is daarmee hard op weg. Zowel op duurzaam, als op ergonomisch en financieel vlak is dit materiaal een uitkomst. LIOF introduceerde Compoform in het Enterprise Europe Network (EEN) dat uit meer dan zeshonderd organisaties uit zeventig landen bestaat. Daar kon Compoform laten zien wat ze produceren, waarom ze dat doen en waar hun expansiedrift vandaan komt.

Lees het verhaal op: liof.nl/over-liof/testimonials


Nog even op een rij

Met ruim 70 medewerkers helpt LIOF ondernemers in diverse fasen van hun idee of bedrijf. Startups, scale-ups en mkb'ers die hulp nodig hebben om te innoveren, investeren of internationaliseren kunnen rekenen op LIOF. Samen met ondernemers en partners werken ze toe naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg door in te zetten op de transities energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering. LIOF werkt onafhankelijk en zonder commercieel belang. De dienstverlening is 'free of charge'. Kortom, waarom zou je jouw vraag niet aan hen voorleggen? Nicole en Ruben zijn op 6 juni aanwezig op het ondernemersevent Venlo in Business en staan je graag te woord. liof.nl
 

delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by