Nieuws

19-06-2024 08:19

Peel en Maas Limburgs kampioen zonnepanelen, grootste toename in Bergen

Net als in 2022 was Peel en Maas ook vorig jaar de Limburgse gemeente waar zonnepanelen het populairst zijn. Ruim 52,4 procent van de woningen in Peel en Maas wekt inmiddels eigen zonnestroom op. In Bergen nam het aantal huizen met zonnepanelen echter relatief gezien het sterkst toe. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-data door energiebedrijf Zonneplan.


Naast Peel en Maas zijn onder meer Horst aan de Maas, Maasgouw en Roerdalen gemeenten waar inmiddels meer dan de helft van de woningen eigen stroom opwekt. Het zijn logischerwijs vooral de meer stedelijke gemeenten, zoals Maastricht en Heerlen, die wat achterblijven. Volgens Zonneplan valt dat te verklaren door het relatief grote aantal huurwoningen en appartementen in deze gemeenten. “Je bent dan vaak afhankelijk van je verhuurder of VvE, waardoor zonnepanelen laten plaatsen lang niet altijd mogelijk is. De lagere score van deze gemeenten heeft vermoedelijk dus weinig met onwil te maken”, aldus een Zonneplan-woordvoerder.

Bergen grootste stijger
Dat laatste wordt onderstreept door de toename van het percentage huizen met zonnepanelen in onder meer Maastricht en Heerlen. Waar bijvoorbeeld Eijsden-Margraten ‘slechts’ een stijging van 13,3 procent noteerde, steeg het aantal energieproducerende woningen in Maastricht en Heerlen met meer dan 20 procent in 2023. Deze gemeenten moeten echter hun meerdere erkennen in Bergen en Simpelveld, die een groei van maar liefst 30 procent laten zien. De cijfers per gemeente zijn te zien door over de kaart te bewegen.

Zijn zonnepanelen nog rendabel?
Waar zonnepanelen vorig jaar nog gretig aftrek vonden, is de animo voor het ‘zwarte goud’ de afgelopen maanden flink afgenomen. Er is veel onzekerheid over het rendement, nu energiebedrijven terugleverkosten invoeren en het nieuwe kabinet de salderingsregeling wil afschaffen. Zonneplan becijferde wat de impact daarvan is. De conclusie: wie in 2024 zonnepanelen aanschaft, verdient deze binnen zes jaar terug, zelfs wanneer er terugleverkosten betaald moeten worden. “Bij een verwachte levensduur van 25 tot 30 jaar zijn zonnepanelen dus een investering waarover je niet lang na hoeft te denken”, aldus het energiebedrijf.
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by