Nieuws

05-09-2024 10:37

Venray Big Business Rob Presenteert: Eng!

Knikkende knieën. Rode vlekken in je nek. Slapeloze nachten. Voor veel mensen is het geven van een presentatie een hel. Niet voor niets staat 'spreken in het openbaar' steevast hoog in lijstjes van grootste angsten. Mensen vinden spreken voor een groep vaak spannend. Soms zelfs eng.

Tekst: Rob van Lieshout, Fotografie: Merijn Manders/Cult Content Creators


En dat is echt onnodig! Want iedereen heeft een verhaal te vertellen. Verhalen die de moeite waard zijn om naar te luisteren. Om anderen te inspireren, te motiveren, te laten leren. Om anderen te raken, te laten lachen of te laten huilen. Mensen luisteren graag naar verhalen. Verhalen zorgen voor herkenning. Ze zorgen voor emotie en verbinding. Bulletpoints in een PowerPoint doen dat nooit.

Meester Teeuwen

Wanneer je mensen vraagt wie hun favoriete juf of meester was, dan kunnen mensen dat vaak meteen benoemen. Favoriete juffen en meesters hebben namelijk altijd iets speciaals gedaan voor jou als persoon. Favorie-te meesters en juffen worden zelden 'benoemd' omdat ze zo goed waren in het uitleggen van moeilijke rekensommen of spellingregels. Nee, favoriete meesters en juffen doen altijd speciale dingen. Ze zagen je staan als kind. Ze begrepen jou en luisterden echt naar je. Of ze konden iets speciaals wat anderen niet konden.

Mijn favoriete meester was meester Teeuwen (Joof Teeuwen). Waarom? Omdat hij het beste verhalen kon vertellen van de hele wereld. De hele week keken wij als klas uit naar het einde van de woensdagochtend. Dat was het moment dat hij ging vertellen en ons meenam in zijn spannende avonturen. En iedere keer weer, week in week uit, lukte het hem om ons op het puntje van de stoel te laten zitten. Muisstil. Je kon een speld horen vallen. Dertig open monden van kinderen uit de vijfde klas (nu groep 7). Hij wist ons te boeien door in het juiste tempo, met de juiste mimiek, en op de goede toon te vertellen. En zeker als het spannend werd! Dan ging hij zachter praten. Kwam hij langzaam naar ons toe. Keek ons één voor één aan. Liet extra lange stiltes vallen... En op het allerspannendste moment, we wilden allemaal weten hoe het verhaal verder ging, zei hij altijd: 'en dat vertel ik volgende week!'

Meester Teeuwen (Joof) was en is voor mij een groot voorbeeld. Hij liet me zien en ervaren hoe het was om iemand echt te boeien met een verhaal. Tot op de dag van vandaag ben ik hem dankbaar dat hij me de kracht van verhalen vertellen liet ervaren als kind.

Training, workshop en coaching

Vanuit Rob Presenteert ben ik in te zetten als presentator, dagvoorzitter of spreekstalmeester. Ik sta dan zelf op het podium om bijeenkomsten, seminars, congressen in goede banen te leiden. Vanuit deze rollen sta ik zelf dus actief op het podium en ben ik zelf bezig met de vaardigheid presenteren. Daarnaast verzorg ik trainingen en workshops en coach ik mensen die zichzelf willen ontwikkelen op het gebied van (zichzelf) presenteren. Mijn doel is het om mensen echt in hun kracht te zetten en op zoek te gaan naar de presentatiestijl die bij hen past. De trainingen en workshops zijn dan ook heel erg gericht op ervaren en doen. Presenteren is een vaardigheid en die leer je het beste door er praktisch mee bezig te zijn.



Verpak je boodschap in een echt verhaal

Tijdens de trainingen en workshops gaan we samen aan de slag met facetten als lichaamstaal, gebaren, mimiek en stemgebruik. En bovenal laat ik de deelnemers de kracht van verhalen ervaren. Ik ben ervan overtuigd dat wan-neer mensen echte verhalen gaan toevoegen aan hun presentaties, ze veel meer impact kunnen maken en invloed kunnen uitoefenen op hun publiek.

Als ik het heb over verhalen, dan bedoel ik persoonlijke anekdotes, prachtige avonturen die je hebt beleefd, leerzame praktijkvoorbeelden, grote blunders die je begaan hebt, observaties van alledaagse dingen. Ga op zoek naar verhalen die jij in je hebt en koppel daar de inhoudelijk boodschappen aan die je jouw publiek en luisteraars wilt meegeven. Als jij dit eenmaal kunt heb je wat mij betreft goud in handen!

"Ik vind presenteren eigenlijk best wel leuk"

Na afloop van een training of workshop gaan mijn deelnemers met praktische handvatten de deur uit. Ik vind het belangrijk om mijn deelnemers zelf te laten ontdekken dat ze ontzettend veel invloed hebben op de vorm en de inrichting van hun presentatie. Dat presenteren veel meer kan zijn dan het (verplicht) afdraaien van een PowerPoint. Dat jijzelf het allerbelangrijkste ingrediënt bent van iedere presentatie die je geeft. Jij bent namelijk degene die zorgt voor enthousiasme. Jij zorgt voor verbinding. Jij bent degene die inspireert, enthousiasmeert en stimuleert. Jij bent het verhaal. Jij bent de presentatie.

En als zelfs één van de meest kritische (en onzekere) deelnemer die ik ooit in een training mocht ontvangen zegt: 'Ik vind presenteren eigenlijk best wel leuk', dan kan mijn dag niet meer kapot.


Meer weten over het aanbod van Rob en hoe hij jou kan helpen om het plezier in presenteren te vinden? Kijk voor meer informatie op www.robpresenteert.nl en linkedin.com/in/rob-van-lieshout.


Quotes van deelnemers

"De training van Rob is authentiek, persoonlijk en zeer leerzaam." - Jaap Litjens, hoofd Sport en Bewegen Gemeente Venlo

"Rob daagt je uit om uit je comfortzone te stappen. En hij zorgt er voor dat je er uit stapt." - Koen Versleijen, ambassadeur Stichting Usher-syndroom

"Rob laat zien hoe het anders kan en hoe je je eigen vastgeroeste-presentatiepatronen kunt doorbreken." - Barbet Verhalle, Commercieel Accountmanager Duisenburgh

"Van creperen naar presenteren." - Remy Kreutz, perspectiefbieder en voorzitter Stichting Ik Begin
 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by